Шкода протеїну
Гнітюча статистика частоти запитів про шкоду протеїну провокує нас більш детально заглибиться в це питання, щоб нарешті розставити всі крапки над "і", і нарешті прояснити для всіх бажаючих справжній стан речей. Якщо ви новачок у спорті, або входите до людей стверджущих, що протеїн - це хімія, від якої печінка відвалиться, і вибачте "стояти не буде", то ви потрапили за адресою. У цій статті ми постараємося з відповіддю відповісти на такі популярні питання як:
- Що таке протеїн?
- Шкода протеїну.
- Користь протеїну.
- Шкідливість протеїну для чоловіків і жінок.
- Шкідливість сироваткового протеїну.
- Шкода казеїнового протеїну.
- Шкідливість соєвого протеїну.
Що таке протеїн?
Нам хотілося б почати з самого початку, а що таке взагалі слово протеїн? Сумно це усвідомлювати, але реальність така, що більшість людей у нашій країні просто не знають до ладу досі, що ж таке протеїн. Адже погодьтеся, що тільки тотальне невігластво в цьому елементарному питанні могло породити таку жахливу хвилю відвертої брехні, безглуздих припущень, і просто смішних висновків.
Зрозуміло, що не тільки протеїн, а взагалі все спортивне харчування на думку таких "знавців" завдає непоправної шкоди здоров'ю, проте з якоїсь невідомої причини саме протеїн вважається найзліснішою хімією, порівнянною за впливом на організм з важкими наркотичними речовинами, і провокує легендарні побічні ефекти протеїну, такі як повна статева дисфункція, та відмирання клітин печінки та нирок.
Зрозуміло всі ці чутки - це просто просто чутки, що виникають або через незнання, або внаслідок непорозуміння, коли спортивне харчування просто плутають з впливом анаболічних стероїдів, які справді можуть завдати шкоди здоров'ю.
Згадується мені одна історія з життя, коли шкільний знайомий, побачивши мене, одразу підбіг запитати чи приймаю я протеїн. Все б нічого якби він не доводив, що у мене "стояти не буде" і печінка відпаде, при цьому тримаючи пляшку пива в руці. На даний момент пройшло більше 10 років, у мене шикарні аналізи крові та тестостерону, гарна дружина та синочок, а от його в живих вже немає, серце не витримало...

Отже, ПРОТЕЇН - це синонім слова БІЛОК, який ми всі отримуємо щодня їдаючи м'ясо, випиваючи склянку молока, або перекушуючи жменею горіхів. Розумієте тепер чому такі смішні виглядають заяви про залежність від протеїну, або про його згубний вплив на внутрішні органи? З таким же успіхом подібні заяви можна сміливо кидати на адресу курячої грудки, або, скажімо, того ж молока.
До речі, і на цю тему ми маємо цікаву історію "з життя". У нас робить регулярно замовлення на протеїн співробітник з лабораторії, який працює на птахофабриці. Дослівно його слова: "Я буду краще їсти Ваші порошки, ніж нашу курку! Я особисто проводив аналіз Вашої та нашої продукції, різниця в якості та кількості амінокислот колосальна!"
Насправді протеїн можна, і навіть потрібно вживати людям у будь-якому віці, незалежно від того, чи займається людина спортом, адже вихідною сировиною для виробництва будь-якого протеїну є звичайна щоденна їжа. Які види спортивних протеїнів бувають:
- Сироватковий протеїн - роблять із молочної сироватки;
- Ізолять сироваткового протеїну - теж і тільки з додатковим очищенням від лактози і вуглеводів;
- Казеїновий протеїн - роблять із сиру;
- Ялов'ячий протеїн;
- Яєчний протеїн;
- Соєвий протеїн;
- Гороховий протеїн тощо.
Як ми бачимо всі протеїнові коктейлі які пропонують виробники засновані на конкретній харчовій добавці. Детальніше про шкоду кожного з протеїну ми напишемо далі, але прямо зараз починайте стежити за кількістю та якістю протеїну якого повно у Вашому холодильнику. Адже саме від дуже великої, і не якісної кількості білка йде навантаження на печінку та інші органи. А от як правильно вибрати якісний протеїн допоможемо ми Вам абсолютно безкоштовно, переходьте за посиланням та читайте статтю про його вибір.
Шкода протеїну

Протеїн, що входить до складу спортивного харчування, не може завдати якоїсь шкоди здоров'ю. Для його виготовлення застосовуються методи ультра і мікро фільтрації, що дозволяють отримати на виході чистий, концентрований білковий порошок, очищений від жирів і вуглеводів, що містяться в повсякденній їжі, і процес травлення, що уповільнюють. Але можна вибрати дешевий або не якісний протеїн, в якому допустимо аспартам, або інші шкідливі цукрозамінники або консерванти. Якщо підбирати протеїн правильно, тоді він принесе лише користь вашому організму та фігурі!
Протеїн, чи краще сказати білок, щоб звучало звичніше. Так от, білок одержуваний при такому очищенні, природний, і повністю прийнятний фізіологічно для нашого організму, і необхідність використання саме таких, порошкових концентратів білка, зокрема спортсменами, диктується змінами ритму та способу життя сучасної людини, а також життєвою необхідністю отримання достатньої кількості білка нашим організмом.
За великим рахунком, в умовах сучасного ритму життя, в якому ми регулярно за дуже короткий період часу отримуємо колосальний психологічний стрес, фізичне навантаження, і загальну гіподинамію, ми можемо без особливої шкоди для здоров'я обмежити себе в жирах і вуглеводах, але потреба в поповненні білкових запасів залишається, і навіть зростає, адже саме білок, а точніше амінокислоти, що входять до його складу, є життєво необхідним для нашого організму будівельним матеріалом, задіяним фактично у всіх процесах життєдіяльності.
Отже, ми з'ясували, що протеїн - це абсолютно безпечний для здоров'я концентрований білковий порошок, який, до речі, більшість із нас вживала від самого народження у вигляді всіляких білкових сумішей типу Нутрилона, Хіпа, тощо. Єдиною відмінністю цих порошків від спортивного протеїну є набагато більше жирів, вуглеводів, а останнім часом і хімічних стабілізаторів у дитячому харчуванні.

Говорячи про шкоду протеїну для людського організму слід зазначити, що трапляється (хоч і дуже рідко) так звана, індивідуальна непереносимість протеїну. Проте, заради справедливості, слід сказати, що така непереносимість у людини є на протеїновий порошок, то і на звичайну білкову їжу з щоденного раціону вона проявиться теж, тому провини саме протеїну в такій алергії немає. Те саме можна сказати і про непереносимість організмом лактози - вуглеводу, що міститься в молочних продуктах. До речі, саме у людей, які страждають на цю проблему, часто й виникають проблеми із засвоєнням сироваткових протеїнів і гейнерів, основою яких є звичайне молоко. Вирішують цю проблему комплекси ферментів, куплені окремою добавкою, або додані до складу продукту, який ви приймаєте. Найчастіше подібні комплекси містять ензим лактазу, що якраз і є коренем усіх зол, адже саме недолік цієї речовини в організмі і провокує описані проблеми.
Наостанок хотілося б сказати, що будучи концентрованим продуктом, протеїновий порошок є чистим білоком, що не містить в собі крім цього абсолютно нічого. Я хочу сказати, що у вашій звичайній їжі, не важливо білкової чи ні, все-таки присутні речовини, (ферменти, мінерали, вітаміни, інше) завдання яких – допомогти максимально якісно, і без шкоди для організму засвоїти цю їжу. Протеїн же, будучи концентратом білка цих допоміжних речовин позбавлений, і щоб його засвоїти, нашому організму доводиться вилучати цінний ресурс з інших місць. Саме тому ми настійно рекомендуємо всім спортсменам, які вживають протеїн, доповнити його якісним. мультивітамінним комплексом, який компенсує витрати організму, та й взагалі ніколи не буде зайвим для людини, яка стежить за станом свого здоров'я.
Користь протеїну
Щодо користі протеїну для нашого організму, то її вкрай складно переоцінити. Навіть якщо ви є людиною, яка взагалі аж ніяк не причетна до занять спортом, то все одно вживаючи протеїн ви здатні лише допомогти своєму організму. Це пов'язано з тим, що ми по суті усі складаємося з білка (амінокислот - те на що розпадається білок), і він грає в процесі нашої життєдіяльності вкрай важливу роль. Так, наприклад, протеїн виконує:
- Транспортну функцію. Білок впливає на склад крові, і регулює рівень гемоглобіну, а також доставляє за допомогою крові тканинам та внутрішнім органам кисень.
- Регулятивна функція. Відомо, що білок серед іншого нормалізує гормональне тло. Гормони ж у свою чергу в нашому організмі відіграють колосальне значення, адже саме від них залежить нормальне функціонування нашої статевої, ендокринної та інших систем.
- Захисна функція. Що стосується захисної функції білка для організму, то вона обумовлена переважно тим, що амінокислоти входять до складу клітин імунної системи. Це, як ми розуміємо, означає, що здатність організму ефективно протистояти вірусам безпосередньо пов'язана з наявністю в нашому раціоні білкових продуктів.
Шкідливість протеїну для організму чоловіків і жінок
При регулярних заняттях фізичною активністю організм жінки (та й чоловіка, якщо на те пішло) споживає підвищену кількість білка. Звичний раціон їжі не здатний впоратися з назріваючим дефіцитом амінокислот, що активно споживаються організмом, і саме в цій ситуації йому на допомогу приходять протеїнові добавки.
Якщо говорити про шкоду протеїну для дівчат, можна сміливо заявити, що його немає (як і для чоловіків власне), за винятком протипоказань, обумовлених хворобами. Протеїн необхідний абсолютно всім, незалежно від того чоловік це чи жінка, і не тільки для якісного розвитку скелетної мускулатури. Саме білки сприяють зниженню ризику захворювань, зміцнюючи ваш імунітет, регулюють і нормалізують гормональний фон (що для жінок особливо важливо), доставляють по тілу разом із кровотоком поживні речовини, важливі макро та мікроелементи, а також кисень, нормалізують функціонування травної системи, тощо. д.
Думка лікарів про протеїн до речі абсолютно збігається з нашим. Медики не ділять білкові порошки за гендерним фактором (чоловічий/жіночий), єдине про що слід турбуватися - це щоб організм спортсмена отримував 2 грами білка на кожен кілограм ваги тіла, а буде воно жіночим, або чоловічим - це як кажуть "справа десята". Тому абсолютно всі "жіночі протеїни", які ви спостерігали у магазинах спортивного харчування – це не більше, ніж маркетинговий хід із метою залучення нових клієнтів. Докладніше ми про них писали в цій статті.
Шкідливість сироваткового протеїну
Сироватковий протеїн є одним із найбільш затребуваних білкових коктейлів у спортивному харчуванні, і виробляється він із молока, сиру або сиру. У процесі виготовлення сироваткового протеїну він практично повністю очищається від жиру та вуглеводів, що дозволяє досить сильно підвищити у такому продукті концентрацію білка. Таким чином, це абсолютно натуральний продукт, що випускається в 3-х формах: концентрат - білок, з мінімальним рівнем очищення, що має у складі певну кількість жиру і вуглеводів (лактоза); ізолят - насправді, очищений від вуглеводів концентрат; і гідролізат - зруйнований практично до амінокислот, і максимально очищений білок, що має високу біологічну доступність.
Стосовно шкоди сироваткових протеїнів, проводилася маса незалежних наукових досліджень, які справді підтвердили можливість виникнення різних нездужань від протеїну, при надмірному та не раціональному застосуванні даної добавки. Так що якщо регулярно і сильно перевищувати рекомендовану норму протеїну, то існує ймовірність розвитку серцево-судинних патологій, і порушення функціонування нирок.
Так само не зайвим буде відзначити, що на тлі всього іншого існує ще й індивідуальна непереносимість продукту, виражена зазвичай в алергічних реакціях на вживання сироваткового протеїну. Ще одним фактором, мало ким врахованим, є згадана нами раніше необхідність додаткового вживання вітамінів і ферментів, необхідність в яких збільшиться відповідно до зростання рівня білка в раціоні, адже саме ензими беруть участь у його правильному засвоєнні.
Ну і насамкінець, слід пам'ятати, що крім протеїну, виробники білкових добавок схильні "збагачувати" свою продукцію всілякими консервантами, підсолоджувачами, і підсилювачами смаку, які як ви розумієте вже точно не йдуть на користь вашому здоров'ю.
Шкода казеїнового протеїну
Казеїн - це так званий представник повільних білків, що виробляється при створаджуванні молока, оскільки саме цей продукт на 80% складається саме з казеїнату кальцію. Казеїн є досить доступною добавкою, і вважається корисною складовою раціону будь-якого спортсмена. Вся справа в тому, що потрапляючи в шлунково-кишковий тракт казеїн утворює згусток, що перешкоджає доступу шлункового соку до білка, що дозволяє йому засвоюватися протягом досить тривалого часу. Саме тому такий протеїн вживається переважно перед сном для запобігання процесам катаболізму (руйнування м'язів).
Щодо шкоди здоров'ю казеїнових білків, то він в основному залежить від чистоти совісті у виробників подібних добавок. Справа в тому, що для виділення з молока казеїну потрібне застосування ферментів, а для більш дешевого виробництва – оцтова кислота, та різні луги, що сприяють поліпшенню згортання молока. Якщо виробник не дотримується встановлених норм при додаванні подібних речовин, тривале застосування такого продукту може спровокувати проблеми з ШКТ. Найсмачніший і найбезпечніший казеїн - міцелярний, його виробляють не піддаючи температурній обробці, зберігаючи всі корисні властивості.
Шкода соєвого протеїну
За даними численних незалежних наукових досліджень, соєвий протеїн є найгіршим видом білка в бодібілдингу, причому це стосується як набору м'язової маси, так і схуднення. З огляду на свою дешевизну часто такий білок використовується як баластова речовина у складі інших спортивних добавок. Соєвий білок погано засвоюється організмом, має низьку біологічну цінність, повільно засвоюється, містить у своєму складі не повний комплекс амінокислот.
Соєві протеїни містять фітоестрагени, і речовини, що перешкоджають засвоєнню білка. Фітоестрогени діють у нашому організмі як жіночий статевий гормон естроген, з усіма наслідками, що випливають від сюди. Це і зниження рівня чоловічого гормону тестостерону, і відкладення підшкірного жиру за жіночим типом, і зниження лібідо зрештою. Також виробники цілком можуть використовувати для виробництва генно-модифіковану сою, про що звичайно ж не вкажуть на упаковці. За смаком і запахом ми, зрозуміло, не відрізним її від звичайної, тому вибираючи соєвий протеїн це більше ризик, ніж реальна економія.


