Пантотенова кислота (B5)


Powerful Carni-X

5 з 4

Карнітин з зеленим чаєм та кофеїном

Україна В наявності

369грн.

NOW Pantothenic Acid

Американська компанія виробник спортивного харчування Now Fo..

В наявності

799грн.

Twinlab Pantothenic Acid

Популярная американская компания производитель спортивного п..

Уточнювати

749грн.

Nature's Plus Pantothenic Acid 1000 mg
Новинка

Nature's Plus Pantothenic Acid 1000 mg

Пантотенова кислота (Pantothenic Acid), Nature's Plus є одни..

США В наявності

1048грн.

GNC Pantothenic Acid 500

Пантотеновая кислота от американского производителя спортивн..

Уточнювати

789грн.

Показано з 1 по 5 із 5 (1 сторінок)

Вітамін В5, званий так само пантотенової кислотою, отримав своє ім'я від грецького "пантотен", що означає буквально "усюди", що говорить про вкрай широке поширення в природі цієї корисної для організму речовини. При попаданні внутрішньо вітамін в5 перетворюється на пантетин, що входить у свою чергу до складу коензиму а, що грає в організмі ключову роль коли йдеться про процеси окислення та ацетилювання. Саме коензим А є одним з небагатьох учасників метаболічних процесів обміну білків, жирів та вуглеводів. Таким чином, вітамін і5 вкрай необхідний організму для обміну жирів, вуглеводів, виробництва так необхідних для здоров'я жирних кислот, корисного холестерину, гістаміну, ацетилхоліну, гемоглобіну.


Важливо, що вітамін В5 дуже чутливий до нагрівання. Тому продукти, що містять пантотенову кислоту, потрібно вживати в сирому вигляді, адже при термічній обробці втрачається більше 50% цього вітаміну.


Пантотенова кислота (вітамін B5) опосередковано впливає на метаболізм білків, вуглеводів і жирів (у тому числі жирних кислот), а також надає значну підтримку в їхній активності та стабільності в організмі. Дифіцит вітаміну B5 може призвести до негативних ефектів, таких як: головний біль, спазмовий біль у животі, підвищена стомлюваність, нудота, блювання, метієризм, порушення режиму та якість сну.


Пантотенова кислота інструкція

Основною роллю, яку пантотенова кислота виконує в нашому організмі, сміливо можна назвати участь вітаміну В5 у так званому виробництві енергії на клітинному рівні. Пантотен запускає процес вивільнення жирів із жирових клітин (адипоцитів), з подальшим його спалюванням. Саме таким чином і виробляється в організмі та додаткова енергія, так необхідна йому при підвищених розумових і фізичних навантаженнях.


Відома так само і сильна протизапальна дія, яку надає вітамін В5 на організм. Це пояснюється участю пантотенової кислоти в обмінних процесах кори надниркових залоз та стимуляцією вітаміном В5 синтезу глюкокортикоїдів. Саме вони змушують організм людини протистояти будь-яким запальним процесам, а також включати захисну реакцію на впровадження чужорідних і потенційно небезпечних для здоров'я мікроорганізмів. Будучи однією з працездатних залоз внутрішньої секреції в нашому організмі, кора надниркових залоз здатна виробляти необхідні нам гормони близько 6 годин на добу, а решта часу відпочиває. У цей час їй необхідно поповнювати запаси пантотенової кислоти, щоб успішно протистояти всім несприятливим факторам. Це стосується й підвищених психоемоційних навантажень та боротьби з патогенними мокроорганізмами. У клітинах нашого тіла пантотенова кислота бере активну участь у виробництві низки ферментів для прискорення обмінних реацій. Саме такого роду реакцій, забезпеченої вітаміном в5 є перетворення в головному мозку ходина (вітамін в4) – на нервовий збудник (нейротрансметтер) ацетилхолін. Подібні збудники ЦНС грають дуже важливу роль у мозку та всій нервовій системі, тому що завдяки їм в організмі і виникають абсолютно всі сполучні реакції, у тому числі імпульси з органів чуття. Саме цією важливістю можна пояснити таку високу концентрацію пантотенової кислоти в клітинах мозку. Вітамін В5 стимулює мозкову активність, підвищує ментальну концентрацію, знімає сумніви, забудькуватість, та перешкоджає виникненню депресивних розладів.


Вітамін b5 де міститься:

Насправді пантотенова кислота міститься у величезній кількості продуктів харчування, причому як рослинного, так і тваринного походження. Серед рослинних продуктів. Що містять вітамін В5 можна особливо відзначити: горох, дріжджі (причому як пивні. так і лікарські), волоські горіхи, фундук, арахіс, цільне зерно, насіння соняшника, рослинне висівки, і пророщене зерно. Так само даний вітамін можна знайти в грибах, вівсяної та гречаної крупах, всіх листяних овочах, буряках, цвітній капусті та броколі.


Що стосується продуктів тваринного походження, то серед них пантотенової кислотою рясніють: печінка, м'ясо, нирки, серце, жовток яйця, курчата, незбиране молоко, ікра риб, скумбрія, форель, крабове м'ясо і т.д.


Так само, не варто забувати, що вітамін в 5 здатні продукувати багато мікроорганізмів, у тому числі які живуть у нашому кишечнику, і складають його природну мікрофлору.

Переглянуті товари